ΕΕ και βρετανικη Κυβερνηση μελετουν το ψηφισμα για Αμμοχωστο

Λονδίνο: Υπόψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βρετανικής Κυβέρνησης έχει τεθεί το ψήφισμα υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, το οποίο κατέθεσε τις προηγούμενες εβδομάδες στα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.Απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δρ. Βασίλη Μαύρου από το Γραφείο Ενημέρωσης του Κοινού εκ μέρους του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν φαν Ρομπέι εκφράζει την «ισχυρή πεποίθηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υπάρχει «γνήσια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού μια και καλή, για το συμφέρον όλων των πολιτών της Κύπρου και της ΕΕ».Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ «ενθαρρύνει με δυνατό τρόπο τις εμπλεκόμενες πλευρές να επαναλάβουν γρήγορα πλήρεις διαπραγματεύσεις επί μιας συνολικής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».Η επιστολή εκ μέρους του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ προσθέτει ότι η Ένωση «θα συνεχίσει να δείχνει την υποστήριξή της και, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή περαιτέρω, αμέσως μόλις διαπιστωθεί συμπαγής πρόοδος».

Η επιστολή σημειώνει εξάλλου πως η κατάσταση αναφορικά με την Αμμόχωστο έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης σε αρκετές περιπτώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επίσης παρέλαβε το ψήφισμα από τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Η.Β.

Μάλιστα, σε απαντητική επιστολή από τον επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζεται ότι το ψήφισμα για την Αμμόχωστο έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου (2794/2013) και έχει προωθηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Ψηφισμάτων.

Η επιτροπή αυτή, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, θα κρίνει κατ’ αρχάς κατά πόσο το συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρεται σε υπόθεση που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορέσει να εξετάσει το περιεχόμενό του. Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Η.Β. τελεί υπό αναμονή για περαιτέρω γραπτή ενημέρωση από την Επιτροπή Ψηφισμάτων.

Ενημέρωση παραλαβής του ψηφίσματος έχει αποσταλεί και από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Στα χέρια του Δρ. Μαύρου έχουν φτάσει επίσης επιστολές από την Ντάουνινγκ Στριτ και το Φόρεϊν Όφις, όπου το ψήφισμα παραδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2013. Εκ μέρους του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η πρώτη επιστολή αναφέρει πως το ψήφισμα και η συνοδευτική επιστολή τελούν υπό μελέτη.

Την επιστολή από το Φόρεϊν Όφις υπογράφει ο Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει πως κατανοεί τις ανησυχίες του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. και των υπογραφόντων, οι οποίες αντανακλούν τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου. «Το ψήφισμά σας δείχνει τη δύναμη του αισθήματος υπέρ της επιστροφής της, όπως αυτό εκφράζεται από πρώην κατοίκους και συμπαθούντες και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνολική διευθέτηση», αναφέρει ο κ. Λίντινγκτον.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εργάζεται με τους Κύπριους στην επιδίωξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης και αυτό περιλαμβάνει το ζήτημα των Βαρωσίων. Υποστηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789 που αναφέρονται στο μέλλον της πόλης. Έχουμε εγείρει το θέμα των Βαρωσίων με τις τουρκοκυπριακές και τις τουρκικές αρχές. Παραμένω πεπεισμένος ότι, εν τέλει, μία συνολική διευθέτηση εξακολουθεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτού του περίπλοκου ζητήματος», συνεχίζει ο Βρετανός Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, σχολιάζει πως «μπορούν να έχουν μεγάλη αξία στη διευκόλυνση μιας συνολικής διευθέτησης». Προσθέτει πως η Βρετανία «ενθαρρύνει την ενδυνάμωση των διακοινοτικών σχέσεων μέσω επιχειρηματικών, πολιτιστικών και άλλων πρωτοβουλιών».

Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι η Βρετανία θα συνεχίσει ως φίλος της Κύπρου να στηρίζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξασφάλιση μιας συνολικής διευθέτησης για τον κυπριακό λαό, «συμπεριλαμβανομένης μιας λύσης για το μέλλον της Αμμοχώστου».

Οι επιστολές απευθύνονται επίσης στον επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής Ένωσης για τη Δημοκρατία (Λονδίνο) που συνέδραμε στη συγκέντρωση άνω των 50.000 υπογραφών στο ψήφισμα του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ. Βασίλης Μαύρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι επόμενο βήμα είναι η παράδοση του ψηφίσματος στην ηγεσία των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία. Ήδη το ψήφισμα έχει σταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, ώστε να διανεμηθεί στο σύνολο των Βρετανών βουλευτών. Θα ακολουθήσει η αποστολή του ψηφίσματος στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ως προς το ζήτημα της Αμμοχώστου, συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς η συγκέντρωση υπογραφών.

Πηγη: philenews.com,  22 Ιανουαρίου 2014